Ανέβηκε τις προάλλες ένα βιντεάκι στο κανάλι Mad Science σχετικά με το αιώνιο debate, του ποια είναι η φύση μας:
Ενώ γενικά τα λέει σχετικά καλά, έχει κάποια σημαντικά φάουλ, που οδηγούν στο λανθασμένο συμπέρασμα πως δεν κάνει κακό να τρώμε κρέας.
——
Η Μαρτιμιανάκη Νίκη, απόφοιτος της Διατροφολογίας (Bachelor of Human Nutrition with 1st class Honours) και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Διατροφικής θεραπείας και εφαρμοσμένης Διατροφής στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχολίασε στο βίντεο και αποφασίσαμε να πάρουμε το εξαιρετικό σχόλιό της και να το δημοσιεύσουμε μαζί με το βίντεο, γιατί αφού διαβαστεί – δεν μένει κανένα περιθώριο συζήτησης:
——
Ο άνθρωπος, ναι, είναι παμφάγο, είναι γνωστό αυτό. Οι άνθρωποι είναι opportunistic eaters.
Οι Inuits έτρωγαν κρέας καθώς σε μεγάλο βαθμό είχαν δίπλα τους ζωικά διότι το περιβάλλον δεν τους βοήθησε, δες τις μελέτες όμως που αναδεικνύουν ότι είχαν τους μεγαλύτερους δείκτες καρδιακών νοσημάτων αλλά και το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής.
Επειδή ακριβώς έχουμε την ικανότητα να φάμε, διασπάσουμε και συνάμα πέψουμε (ως ένα βαθμό) τη σάρκα κάποιου άλλου ζώου, δεν σημαίνει αυτόματα ότι είμαστε σε θέση να ευημερήσουμε σε αυτό.
Κατά πόσο ο ανθρώπινος οργανισμός έχει εξελιχθεί να τρώει ζωικά παράγωγα, όταν αυτά ‘φράζουν’ τις αρτηρίες μας; Υπάρχουν μηχανιστικές μελέτες που αναδεικνύουν (δες πόρισμα του ΠΟΥ) τα αρνητικά της κατανάλωσης αυτών, από τις ουσίες που δημιουργούνται όταν το ψήνουμε μέχρι και πως αυτό πέπτεται από τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερο (ΤΜΑΟ).
Δεν διαθέτουμε συγκεκριμένα ένζυμα, διότι κατά βάση είμαστε βακτήρια, ιοί και μύκητες. Είμαστε 99% βακτηρία και 1% human. Αυτά τα βακτήρια τα οποία περιστοιχίζουν το εντερικό μας μικροβίωμα κωδικοποιούν συγκεκριμένα ένζυμα όπως τη α-γαλακτοσιδάση για να πέψουμε συγκεκριμένες φυτικές τροφές.
Έχεις δίκιο ότι η χορτοφαγική διατροφή θέλει οργάνωση. Οργάνωση θέλει κάθε είδους διατροφή. Δες τις ασθένειες που καταβάλλουν το πληθυσμό παγκοσμίως σήμερα. Είδος πληθυσμού που βρίσκουμε μήπως στα νοσοκομεία; Υπάρχει εύρος βιβλιογραφίας στην αντιστροφή και πλήρη θεραπεία μη μεταδιδόμενων ασθενειών πχ. καρδιακά νοσήματα, διαβήτης τύπου 2 κ.λπ. με μια ολική χορτοφαγική διατροφή.
Ο σίδηρος από το κρέας είναι προ-οξειδωτικός. Έχει αναδειχθεί επανειλλημένως μέσω της επιστημονικής βιβλιογραφίας και από το ΠΟΥ που κατέταξε την αίμη στο group 1A carcinogen. Αίμη η οποία είναι δεσμευμένη στο ζωικό σίδηρο.
Παγκοσμίως, οι ανάγκες σιδήρου καλύπτονται από φυτικές πηγές. Υπάρχουν πληθυσμοί όπως οι Adventists, Hebrews of Jerusalem που δεν τρώνε κρέας χρόνια και είναι από τους πιο υγιείς πληθυσμούς, ειδικά οι Αντβεντιστές που είναι πολυ μελετημένοι.
Όσον αφορά τη Β12, αυτή παράγεται από μικροοργανισμούς που κατοικούν στο χώμα ή από μικροοργανισμούς που κατοικούν σε αναερόβια περιβάλλοντα όπως αυτό των μηρυκαστικών ζώων τα οποία χρειάζονται κοβάλτιο, ιχνοστοιχείο που βρίσκουμε στο έδαφος.
Αν το ζώο δε βόσκει (που δε βόσκει σήμερα στις εντατικές μονάδες εκτροφής αυτού), αν το ζώο παίρνει αντιβιώσεις (δες γραφικά κατεγεγγραμμένα από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο ourworldata), αυτά εξουδετερώνουν τα βακτήρια αυτά (κάτι το οποίο είναι λογικό). Δες πόρισμα του ΠΟΥ (2015) μελέτη (2017) για την αναγκαιότητα μείωσης χρήσης αντιβιοτικών λόγω των superbugs.
Γι αυτό το λόγο ενισχύονται οι ζωοτροφές με κοβάλτιο ή για ευκολία ή επειδή είναι πιο οικονομικό κάνουν ενέσιμες Β12. Αυτό μας οδηγεί στο ότι όλοι παίρνουν συμπληρώματα Β12. Η έλλειψη της είναι παγκόσμιο φαινόμενο και αυτό οφείλεται σε ατροφικές γαστρίτιδες ή εντεροπάθειες, οι οποίες εν αρχή προκαλούνται από διατροφές με υψηλή κατανάλωση κρέατος.
Είτε ήπια κατανάλωση κάνεις είτε όχι, συμπλήρωμα παίρνουν όλοι. Και ναι, οι χορτοφάγοι χρειάζονται συμπλήρωμα, όπως και οι κρεοφάγοι που κάνουν πολλές ενέσιμες σήμερα. Και το γνωρίζω από πρώτο χέρι, το βλέπω καθημερινά. Μελέτησε τους Αντβεντιστές και πληθυσμούς που είναι εξ ολοκλήρου χορτοφάγοι για να δεις από που παίρνουν τη Β12. Δεν έχει να κάνει με τόσο με το αν πλένουν τα λαχανικά. Έχει να κάνει με το χλωριωμένο νερό το οποίο εξουδετερώνει αυτούς τους μικροοργανισμούς αλλά και ότι το χώμα πλέον σήμερα είναι φτωχό λόγω της εντατικής χρήσης ζιζανιοκτονίων κλπ. Είναι φαινόμενο αυτό πλέον.
Όσον αφορά την μεσογειακή διατροφή, δες τις τελευταίες μελέτες και δες και την EPIC OXFORD που αναδεικνύει ξεκάθαρα ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής είναι λόγω των φυτικών τροφίμων. Πολλοί χρησιμοποιείτε τη μεσογειακή διατροφή σαν επιχείρημα κατά της χορτοφαγίας. Ξεχνάτε όμως ότι η μελέτη του Νestle (1995) η οποία αποτελεί τη πρώτη καταγραφή της μεσογειακής διατροφής αναδεικνύει τη ΜΔ να είναι 93% φυτική. Αν πάρεις από τότε επιδημιολογικές μελέτες, και δευτερεύοντα επιστημονικά δεδομένα / μελέτες που μελετούν τα components της ΜΔ θα δεις ότι τα οφέλη της εναπόκειται στα φυτά ΜΟΝΟ. Όχι στο ότι έτρωγαν κρέας / ζωικά μια στο τόσο. Πάρε αυτό και σύγκρινέ το με μελέτες που δείχνουν κάνει καλό να τρώει κανείς κρέας. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ. ΚΑΜΙΑ.
Η ΜΔ αναγνωρίζεται στη επιστημονική βιβλιογραφία ως plant-based. Το είπες και μόνος ότι η αποτελεσματικότητα της εναπόκειται στα ακόρεστα λιπαρά και όχι στα κορεσμένα. Οι άλλοι παράμετροι, ναι, παίζουν ρόλο, αλλά υπάρχουν μελέτες που τους αποκλείουν στη μεθοδολογία τους και τέτοιες μελέτες είναι πολλές που αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της χορτοφαγίας.
Μέσα από την ελληνική πλατφόρμα της, plantbasednt.gr, η Νίκη διαδίδει τα οφέλη της plant-based διατροφής πάνω στην υγεία και μάλιστα σε χρόνιες παθήσεις. Σκοπός είναι η επίδραση αυτού του τρόπου ζωής στην υγεία, καθώς η ίδια κατάφερε να αντιστρέψει χρόνια προβλήματα υγείας από τα οποία υπέφερε αλλά και να διαχειριστεί τις πολυκυστικές της ωοθήκες, χρησιμοποιώντας όλα τα επιστημονικά τεκμήρια πάνω στα οφέλη της χορτοφαγίας.
Στην ελληνική ιστοσελίδα της παρέχονται όλες οι πληροφορίες για μια ομαλή μετάβαση στην αυστηρά χορτοφαγική διατροφή καθώς και πως μπορεί αυτή να σας βοηθήσει. Επίσης παρέχονται online υπηρεσίες εξ’ αποστάσεως για όσους ενδιαφέρονται.
Μπορείτε να βρείτε το plantbasednt.gr στο instagram και στο facebook.