Είμαι vegan.

Υποστηρίζω το να είναι κανείς vegan.

Αλλά, απλά το να είναι κανείς vegan σημαίνει απλά ότι δεν βλάπτεις κανένα μη ανθρώπινο ζώο. Το να είσαι vegan μπορεί να συγκριθεί με το να μην είσαι βιαστής ή παιδεραστής.

Ο βιγκανισμός αποτελεί μία ηθική πυξίδα και μας δίνει την ικανοποίηση ότι δεν είμαστε συνένοχοι στις φρικαλεότητες που λαμβάνουν χώρα στην κτηνοτροφία.

Το να είμαστε vegan δεν βοηθά ούτε ένα ζώο. Δεν επηρεάζει την σφαγή των ζώων. Οι άνθρωποι που απέχουν από την κατανάλωση κρέατος δεν έχουν καμία επίδραση στις σφαγές των ζώων γιατί έχει κέρδος το να δολοφονείς ζώα ακόμη κι αν δεν καταναλωθούν από ανθρώπους.

Κάθε ζώο στο τροφικό σύστημα θα υποφέρει έναν φρικτό θάνατο. Ακόμη κι αν οι vegans δεν αγοράσουν ή καταναλώσουν τεμαχισμένα κορμιά ζώων, τα ζώα θα θανατωθούν σε κάθε περίπτωση. Κανένα δε θα ελευθερωθεί.

Οι κτηνοτροφικές μονάδες δουλεύουν κανονικότατα επειδή εξάγουμε βία και θάνατο στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν έχει καμία επίδραση το τι κάνουμε ως vegans. Τα ζώα θα συνεχίσουν να θανατώνονται.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να παλέψουμε ενάντια στο σύστημα, όχι να θάψουμε τα κεφάλια μας στην άμμο πιστεύοντας ότι το τόφου είναι η απάντηση.

Οι vegans δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τον αριθμό των ζώων που σφάζονται. Όλα τα ζώα που δεν καταναλώνονται από vegans, απλά καταλήγουν σε άλλες χρήσεις: Ζωοτροφές (17% των βοοειδών ταΐζονται σε άλλες αγελάδες), λιπάσματα ή χημικά.

Επιπροσθέτως, οι παραγωγείς κρέατος εξάγουν κορμιά ζώων στον υπόλοιπο κόσμο, όπου οι vegans πληθυσμιακά μειώνονται.

Όσους vegans κι αν “στρατολογούμε” στις Η.Π.Α, δεν έχουμε κανένα αντίκτυπο στον αριθμό των σφαγμένων ζώων που εξάγονται.

Που σημαίνει ότι δεν έχουμε κανένα αντίκτυπο στο ολοκαύτωμα των ζώων. Το ολοκαύτωμα των ζώων “συντηρεί” 60 δισεκατομμύρια ζώων τον χρόνο, μέσα σε σφαγεία. Άλλα 2500 δισεκατομμύρια θαλάσσια ζώα δολοφονούνται επίσης.


To πεδίο της φρίκης είναι σχεδόν πέραν κάθε φαντασίας. Σχεδόν όλο το ανθρώπινο γένος εμπλέκεται με το ολοκαύτωμα των ζώων. Δεν θα λήξει στρατολογώντας vegans ή προσεκλύοντας κόσμο μιλώντας για συμπόνια, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ.


Ο βιγκανισμός είναι το ελάχιστο που οι άνθρωποι που νοιάζονται για τα ζώα μπορούν να κάνουν. Το να μην τα δολοφονεί και τρώει κανείς δεν διαφέρει από το να μην είναι βιαστής ή παιδεραστής. Σημαίνει απλά να μην προκαλείς κακό. Δεν σημαίνει ότι βοηθάς.

Για να βοηθήσει κανείς, πρέπει να εμπλακεί πολιτικά, να επιμορφώνει φίλους, γείτονες και το κοινό, μέσα από την ψήφο του, οργανώνοντας άμεσες δράσεις και κανονίζοντας επανάσταση.

Κάποιοι κριτικοί εξαιρούν τις επιθέσεις μου στοn vegan εφησυχασμό. Πολλοί vegans νομίζουν ότι βοηθούν ζώα απλώς όντας vegan και συγχύζονται όταν τους παρουσιάζονται τα δεδομένα που δείχνουν ότι ο βιγκανισμός δεν σώζει ούτε μια ζωή.

 Η αλήθεια είναι ότι το να είσαι vegan είναι το ελάχιστο που μπορεί κανείς να κάνει για τα ζώα.

Για να βάλουμε τα πράγματα υπό ένα πρίσμα, πόσο εντυπωσιασμένοι/ες θα ήσασταν αν ανακοίνωνα ότι δεν είμαι παιδεραστής; Ή βιαστής;

Υποθέτω ότι η απάντησή σας θα ήταν “Προφανώς δεν είσαι. Και τι μ΄αυτό;”.

Αυτή είναι η γενική μου απάντηση σε κάποιον που ανακοινώνει ότι είναι vegan. “Φυσικά και δεν είσαι. Νοιάζεσαι για τα ζώα, σωστά; Γιατί να μην ήσουν;”.

Από όλους τους ανθρώπους του κόσμου, θα περίμενε κανείς αλληλεγγύη προς τα ζώα από τους vegans.

Αντί για ριζική πολιτική δράση και οργάνωση επαναστατική, βρίσκουμε τους/τις vegans να δημοσιεύουν συνταγές και να γίνονται food groupies.

Ιστοσελίδες αφιερωμένες σε διατροφικές πληροφορίες, vegan συνταγές και vegan παρασκευή φαγητού, είναι πολύ πιο δημοφιλείς και συνήθεις από αυτές που επιμορφώνουν το κοινό σε θέματα επαναστατικής θεωρίας και πολιτικής στρατηγικής.

Ο πόλεμος για τα ζώα είναι πολιτικός επειδή απαιτεί την κυβέρνηση να παρέμβει για αυτά. Μόνο μια κυβέρνηση μπορεί να απαγορεύει την σφαγή των ζώων.

Καθώς η παρούσα μας κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο σκοπό, ο δικός μας στόχος θα έπρεπε να είναι η υλοποίηση μίας που θα το κάνει.

Οι πρόγονοί μας αντιμετώπισαν μια παρόμοια ηθική επιταγή σχετικά με την ανθρώπινη δουλεία. Αν είχαν υιοθετήσει την ίδια συμπεριφορά με τους σημερινούς vegans, δηλαδή απλώς να μην αγοράζουν σκλάβους αντί να μάχονται ενεργά για τον τερματισμό της δουλείας, θα υπήρχαν ακόμη σκλάβοι σήμερα.

Το να είσαι απλά vegan δεν έχει διαφορά από το να αρνείσαι να αγοράσεις ή να κατέχεις σκλάβους. Αυτό δύσκολα θα εμπόδιζε άλλους μην το κάνουν.

Η άρση της δουλείας απαίτησε άμεση δράση, σαμποτάζ, διαμαρτυρίες, βία και τελικά πόλεμο. Θα χρειαστούν ΠΟΛΛΆ ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ για να αρθεί το ολοκαύτωμα των ζώων. Η μόνη ελπίδα των ζώων είναι η επανάσταση που θα δώσει τέλος στον καπιταλισμό (ο κύριος λόγος που δολοφονούνται τα ζώα στον κόσμο) και να δώσει τέλος στο νομικό σύστημα που θεωρεί τα ζώα ως ιδιοκτησία κάποιων που μπορούν να κάνουν σε αυτά ό,τι επιθυμούν.

Η επανάσταση μπορεί να μην έρθει κατά τη διάρκεια της δικής μας ζωής, αλλά πρέπει να είναι μέρος του σχεδιασμού αυτής, για όλους/ες που εμπλέκονται στο κίνημα υπέρ των ζώων.

Κάποιοι θεωρούν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί vegan σοσιαλιστές εν αναμονή της εγκαθίδρυσης μιας τέτοιας κυβέρνησης. Και φυσικά δεν υπάρχουν. Όπως δεν υπήρχαν αρκετοί καταργητιστές να αλλάξουν την κυβέρνηση εν μια νυκτί 200 χρόνια πριν.

Το να τους δημιουργούμε και να αλλάζουμε την κοινωνία, είναι ο λόγος ύπαρξης των κοινωνικών κινημάτων.

Πηγή

Μετάφραση: Ελίζα Δημητρά