Το να είσαι βίγκαν μπορεί να το βιώνει κανείς σαν ένα ξύπνημα από το Μάτριξ.

Για αυτούς που ΔΕΝ είναι βίγκαν, ίσως ένας χρήσιμος τρόπος να καταλάβουν τον βίγκαν τρόπο σκέψης είναι μέσα από το εξής το σενάριο (το οποίο είναι απόσπασμά από το βιβλίο “Beyond Beliefs” της Melanie Joy:

“Φαντάσου ότι ένα πρωί σηκώνεσαι από το κρεβάτι μετά από ένα βαρύ ύπνο και καταλαβαίνεις ότι έχεις αποσυνδεθεί από το Μάτριξ. Ξάφνου, συνειδητοποιείς πως όλα τα κρέατα, τα αυγά, και τα γαλακτοκομικά στον κόσμο, δεν είναι αυτό που νόμιζες, δηλαδή από γουρούνια, κότες και αγελάδες αλλά είναι από σκύλους και γάτες.

Το άτομο που σε αποσυνέδεσε σε πηγαίνει ένα γύρο στον “πραγματικό κόσμο” και σου δείχνει τις βιομηχανίες όπου τα ζώα εκτρέφονται και σκοτώνονται κι εσύ βλέπεις τον τρόμο, ακούς τα ουρλιαχτά και τα παρακλητικά κλάματα, βιώνεις άλεσμα μωρών γατιών, τη βίαια απομάκρυνση κουταβιών από την κατα-ταλαιπωρημένη μητέρα τους, ζώα να τα γδέρνουν ζωντανά ή ακόμη να τα βράζουν ενώ αυτά έχουν ακόμη τις αισθήσεις τους.

Όταν γυρίζεις στο σπίτι από τη δουλειά σου, βλέπεις φορτηγά γεμάτα με αυτά τα ζώα, καθ’οδόν προς τα σφαγεία, με τις μύτες και τα μάτια τους κολλημένα στα κενά και κάνεις οτιδήποτε είναι δυνατό για να αποτρέψεις τη ματιά σου από αυτή την εικόνα και κάνεις την καρδιά σου πέτρα γιατί ξέρεις ότι δε μπορείς να κάνεις τίποτα να τα βοηθήσεις.

Αργότερα, φτάνεις στο σπίτι σου στην οικογένειά σου – όλα τα μέλη της οποίας είναι ακόμη συνεδεδεμένα στο Μάτριξ- και σου σερβίρουν φιλέτο για βραδινό. Όταν αντικρίζεις το φιλέτο, επαναφέρεις στο μυαλό σο τις αναμνήσεις και τις τρομακτικές εικόνες που μόλις πριν λίγο βίωσες και ταράζεσαι.

Βάζεις τα δυνατά σου για να παραμείνεις ψύχραιμος – ψύχραιμη ενώ προσπαθείς να εξηγήσεις στην οικογένειά σου όσα μόλις έμαθες. Αλλά δεν είδαν όσα είδες και για αυτούς είσαι απλά αναστατωμένος με κάτι. Πιέζεις τις καταστάσεις, απεγνωσμένος/η να τους κάνεις να δουν τον κόσμο μέσα από τα δικά σου μάτια αλλά ενώ εσύ πιέζεις, σε συνδυασμό με τα έντονα συναισθήματα σου και με το γεγονός πως εκείνοι είναι ακόμη συνδεδεμένοι στο Μάτριξ το οποίο τους κάνει αυτόματα αμυντικούς πάνω σε αυτό το θέμα, οδηγεί στο να νιώσουν αυτοί ότι τους επιτίθεσαι.

Η συζήτηση τελειώνει με αυτούς να σου λένε να σταματήσεις να επιβάλεις τις αξίες σου στους άλλους: “Εσύ κάνεις τις επιλογές σου, εγώ θα κάνω τις δικές μου.”

Ανάλογης φιλοσοφίας είναι και το βίντεο του Neo Human eve:

Όπως και αυτή η 10 – λεπτη ομιλία.

Μετάφραση: Ελίζα Δημητρά