Φέτος στις 27/3 ήταν η παγκόσμια ημέρα για το τέλος της αλιείας, μια ημέρα που έχει θεσπιστεί από το το 2017 από την Ελβετική οργάνωση Pour l’égalité animal.

Με αφορμή αυτή την ημέρα λοιπόν αλλά και με αφορμή την Σαρακοστή που ο κόσμος στην Ελλάδα συνηθίζει να τρώει θαλάσσια ζώα, συζητήσαμε με την Νίκη Μαρτιμιανάκη, θεραπευτική διατροφολόγο, και δημιουργό του podcast Plants first Ethos, όλους τους λόγους για τους οποίους είναι λάθος να καταναλώνουμε τα ζώα της θάλασσας.

Παραθέτω εδώ το συνοδευτικό κέιμενο της Νίκης:

Στο 2ο επεισόδιο του Plants First Ethos καλωσορίζουμε την Ελίζα Δημητρά από το Ethos & Empathy, κάτοχο μεταπτυχιακού διπλώματος απο τα πανεπιστήμια Μontpellier & Αιγαίου πάνω στην διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η Ελίζα εργάζεται ως part-time ερευνήτρια / εξωτερική συνεργάτης διεθνών μη κερδοσκοπικών οργανισμών με αντισπισιστικό φρόνημα, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο της ασχολείται με το Ethos & Empathy και τον ακτιβισμό πεδίου. 

Σε αυτό το επεισόδιο η Ελίζα μας εισηγάγει στην ερευνητική που διεξήγαγε για το Aquatic Life Institute πάνω στην κατανάλωση των ψαριών στην ανθρώπινη υγεία, θίγοντας τα μικροπλαστικά, ανθρωπογενή χημικά, και βαρέα μέταλλα που χαρακτηρίζουν την κατανάλωση ψαριών και θαλάσσιων πλασμάτων. Μας μιλάει επίσης, για τις ιχθυοκαλλιέργειες, την χρήση αντιβιοτικών, το fish slavery και πολλά άλλα. 

Στο τέλος μας συστήνει να δούμε το Seaspiracy και το My Octapus Teacher, στο Netflix.

Μπορείτε να βρείτε την Ελίζα στο ethosandempathy.org, στο Facebook και στο Instagram.

Πηγές:

Κατανάλωση θαλάσσιων ζώων & ανθρώπινη υγεία

Πονάνε τα ψάρια;

Σταματήστε να τρώτε ψάρι. Είναι ο μόνος τρόπος για να σώσουμε την ζωή στις θάλασσες μας – του George Monbiot

Μια Διαφορετική Οπτική για τα Ψάρια: Γιατί και Πώς να Τερματίσουμε το Ψάρεμα;

Φρικτές σκηνές δείχνουν ψάρια να ασφυκτιούν μέχρι θανάτου στις εργοστασιακές φάρμες.

Συναισθανόμενα Θαλάσσια Ζώα

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ψάρια αισθάνονται πόνο. – Άρθρο της Washington Post

Fish | GLOBAL SLAVERY INDEX

Σύγχρονη δουλεία & αλιευτική βιομηχανία: ένα παγκόσμιο φαινόμενο

Μπορείτε να ακούσετε το podcast εδώ.

Ευχαριστώ την Νίκη για την τιμή που μου έκανε προσκαλώντας με στο νέο της podcast και σας προτρέπω όσοι χρησιμοποιείτε spotify να κάνετε follow το podcast της και να ακούσετε και το πρώτο επισόδειο με τον κ.Δημητρουλάκη που παγματεύεται τον Χριστιανισμό και τα ελληνικά έθιμα που ωθούν στην κατανάλωση κρεάτος και το πώς (κι αν) αυτά συνάδουν με το τι πραγματικά πραγματεύεται η Ελληνική Ορθοδοξία