ΔΙΚΑΙΟ (;) ΕΜΠΟΡΙΟ

Σημείωση από την ομάδα: Αντιλαμβανόμαστε ότι το εμπόριο δεν μπορεί να είναι δίκαιο, αφού βασίζεται στον καπιταλισμό. Για τον λόγο αυτόν βλέπετε ένα ερωτηματικό δίπλα στην λέξη ‘Δίκαιο’.  Ο λόγος που μπήκε το Δίκαιο Εμπόριο στις αξίες μας είναι διότι το εγχείρημά μας έχει ολιστική προσέγγιση. Είναι οξύμωρο να μάχεται κάποιος για τα δικαιώματα των μη ανθρώπινων ζώων αλλά να μην νοιάζεται για τους ανθρώπους. Βλέποντας λοιπόν μεγάλη μερίδα της βίγκαν κοινότητας, παγκοσμίως κι όχι μόνο στην Ελλάδα, να στηρίζει για παράδειγμα την γρήγορη μόδα, που καταπιέζει παιδιά και γυναίκες να δουλεύουν υπό συνθήκες δουλείας για την παραγωγή πολλών και φτηνών ρούχων, γεννήθηκε η ανάγκη για προαγωγή του Δικαίου Εμπορίου ως μια από τις αξίες μας, στα πλαίσια της ολιστικής προσέγγισης του εγχειρήματός μας. Δυστυχώς όμως, μετά από άρθρα που μεταφράσαμε και δημοσιεύσαμε, ανακαλύψαμε ότι είναι πολύ δύσκολο να μπορούμε να εμπιστευτούμε πιστοποιήσεις. Η αναγκαιότητα του εμπορίου είναι καρασκευασμένη και οι ηθικές πιστοποιήσεις Δ.Ε ωφελούν τελικά κατά κύριο λόγο τα σούπερ μάρκετ. Γι αυτό τον λόγο, θα αφαιρεθεί η αξία αυτή στο εγγύς μέλλον και θα παραμείνει η οικολογία και ο αντισπισισμός ως βασικοί μας πυλώνες. Σας προτρέπουμε να αγοράζετε μόνο ό,τι έχετε πραγματικά ανάγκη, μόνο τοπικά προϊόντα και το κατά δύναμην χύμα.  

 

ορισμός του δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου, σύμφωνα με τη F.I.N.E. (συνεργασία οργανισμών – δικτύων Fair Trade: F.L.O. (Fairtrade Labelling Organization), WFTO (World Fair Trade Organization, πρώην IFAT) , NEWS (Network of European Worldshops), και EFTA (European Fairtrade Association)) είναι:

“Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο είναι ένας εμπορικός συνεταιρισμός, βασισμένος στο διάλογο, τη διαφάνεια και τον σεβασμό, που αναζητά μεγαλύτερη δικαιοσύνη στο διεθνές εμπόριο. Συνεισφέρει στην παρατεινόμενη ανάπτυξη προσφέροντας καλύτερες συνθήκες εμπορίου και διασφαλίζοντας τα συμφέροντα περιθωριοποιημένων παραγωγών και εργατών, κυρίως στο Νότο. Οι οργανώσεις δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου (υποστηριζόμενες από καταναλωτές) είναι ενεργά αφοσιωμένες στην υποστήριξη των παραγωγών, στην αφύπνιση συνειδήσεων και στην εκστρατεία για αλλαγές στους κανόνες και την άσκηση του συμβατικού διεθνούς εμπορίου”

Οι 10 βασικές αρχές του δικαίου εμπορίου σύμφωνα με την WFTO (World Fair Trade Organization) είναι οι ακόλουθες:

1) Ευκαιρίες για τους μη προνομιούχους παραγωγούς

2) Διαφάνεια και υπευθυνότητα

3) Πρακτικές δικαίου εμπορίου

4) Δίκαιες πληρωμές

5) Όχι στην παιδική εργασία, όχι στην καταναγκαστική εργασία

6) Κατά των διακρίσεων, ισότητα στα φύλα, ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι

7) Καλές συνθήκες εργασίας

8) Ανάπτυξη ικανοτήτων

9) Προώθηση δίκαιου εμπορίου

10) Σεβασμός στο περιβάλλον

Ντοκιμαντέρ

Η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας

True cost trailer

Fashion factories undercover – Real Stories

Living with coffee

Price of Sugar

Πιστοποιήσεις